L'equip de govern de l'Ajuntament de les Borges Blanques reclama adquirir la propietat d'un immoble ocupat del carrer Santiago Rusiñol

Després d'un nou episodi de robatoris de dos vehicles que van aparèixer calcinats i de la preocupació dels veïns, l'ens municipal continua treballant, conjuntament amb els cossos policials i els Serveis Socials, per arribar a un acord amb la propietària de l'immoble per adquirir i gestionar la propietat i frenar les ocupacions i l'augment de delinqüència i robatoris 

 

Ahir al migdia, uns dos-cents veïns de les Borges Blanques es van concentrar davant de l'oficina de La Caixa del municipi per manifestar i reclamar una solució als problemes derivats de les ocupacions als pisos d'un immoble del carrer Santiago Rusiñol, agreujats durant el passat cap de setmana, després d'un nou episodi de robatoris de dos vehicles que després van aparèixer calcinats.

El govern municipal entén la frustració dels veïns de les Borges Blanques, per aquest motiu, van convocar una reunió d'urgència, el passat dilluns, amb un grup de l'àmbit de la pagesia, amb l'objectiu d'explicar com estava la situació i amb la intenció de fer extensiva, posteriorment, aquesta preocupació a la resta de veïns.

La resolució d'aquesta problemàtica de Santiago Rusiñol és prioritària per al govern municipal i, per aquest motiu, fa mesos que està treballant, solidàriament, amb els cossos policials, Mossos d'Esquadra i Policia Local, i els Serveis Socials, per tal d'arribar a un principi d'acord amb InmoCaixa i Coral Homes, propietaris de la majoria dels habitatges, per adquirir i gestionar la propietat de tots els seus pisos. Per al govern municipal, la principal solució consisteix a adquirir la propietat dels immobles per tal de tenir els mitjans necessaris per solucionar la problemàtica i aconseguir una gestió més pròxima i eficaç. Adquirir la propietat permetria aplicar mesures com a administració pública, com ara contractar vigilància privada, regular els lloguers socials o elaborar un pla de gestió de l'habitatge amb uns criteris clars per accedir-hi.


L'immoble disposa de 77 pisos: quatre o cinc són de propietaris particulars, un és d'una fundació privada, 22 pertanyen a un fons d'inversió (Coral Homes, que ara podria anomenar-se Lone Star) i 50 pisos són propietat d'InmoCaixa (gestora immobiliària de Criteria, que depèn de la Fundació La Caixa). Actualment, uns 41 pisos estarien ocupats, una fotografia que varia setmanalment.


El govern municipal apunta que, des de fa 15 anys, l'Ajuntament va a remolc de la mala predisposició de la propietària dels pisos. Per aquest motiu, reclama un canvi de propietat privada a pública o pública cooperativa i que sigui l'Ajuntament, la Generalitat i un ens cooperatiu qui, conjuntament, siguin els propietaris de l'immoble per assumir-ne la responsabilitat. En aquest sentit, l'equip de govern també treballa perquè la propietària i l'ens municipal tinguin la mateixa visió de l'estat dels immobles, tenint en compte que el cost d'adquisició no pot ser el mateix preu del mercat regular.


Aquesta problemàtica es va posar damunt de taula durant una reunió de la Junta Local de Seguretat de les Borges, el passat 2 de maig. A principis d'any, van arribar al municipi un grup de persones, amb antecedents de diversos fets delictius, procedents de Tarragona, moment en què la delinqüència es va incrementar notablement. No obstant això, l'equip de govern demana no estigmatitzar a totes les persones que viuen en el bloc de Santiago Rusiñol.


Alguns dels veïns concentrats ahir van acordar repetir la trobada els dimecres de cada setmana, així com recollir signatures per forçar la trobada de solucions immediates.

 

Les Borges Blanques, 23 de maig de 2024.

Santiago Rusiñol