Ruta de l'oli

El Parc Temàtic de l'oli (Temporalment fora de servei)

El Parc Temàtic de l'oli és una bella mostra i resum del temps, la cultura i l'economia d'un poble i de tota una comarca. Tot passejant podem endinsar-nos en el temps i compartir i entendre millor les arrels d'una terra i una gent, que de sempre han mantingut una relació d'estreta dependència i respecte.

  • Situació: Ctra. N-240, km 71 (Masia Salat)
  • Telèfon: 
  • Més informació: 

 

Empreses

Olis Guiu

Empresa comercialitzadora d'oli instal·lada a les Borges des de 1850.

Primer tenia els seus cubs al carrer de la Font, però d'ençà els anys seixanta es traslladà a l'antiga seu de Fontana i Codina (primers exportadors d'oli que gràcies a un ajut ministerial van construir un gran magatzem amb via pròpia).

Va ser durant moltes dècades una de les gran empreses d'exportació de tot l'estat i en concret, durant tres anys, la primera empresa exportadora. Aquestes dades demostren la gran força i prestigi que tenia i té l'oli de les Borges. La marca amb més renom nacional i internacional dels olis era Arbequino, però avui la tradició oleícola continua sota la marca Nortoliva.

Nortoliva

Olis Salvador Farré "Chicó"

Empresa productora, elaboradora i comercialitzadora d'oli.

De l'esplet de molins que funcionaven a les Borges a començament de segle ja només en resta un, el de cal Xicó. La fàbrica del senyor Salvador Farré es situada al carrer de la Font però és coneguda pel renom de cal Xicó (la marca comercial, per raons històriques és Chicó).

La història de l'elaboració de l'oli d'aquesta casa es va iniciar l'any 1830. El molí, que es trobava en l'edifici actual, era menat per Joan Arrufat i Calvís (besavi de l'actual propietari). El senyor Arrufat, essent alcalde de les Borges, tingué l'ocasió d'anar, com a representant de la ciutat, a la inauguració de l'Exposició Universal de 1888 de Barcelona acompanyat del secretari de l'Ajuntament.

En els seus inicis la fàbrica funcionava amb premses de biga, després amb premses hidràuliques i avui amb contínues. La característica singular d'aquest molí és que no és de cap cooperativa i per tant ha d'abastar-se per oliverers de tota la comarca. Val a dir, però, que el propietari és un gran productor d'oli (vicepresident de l'Organització de Productors Oliverers de Catalunya).

Olis Salvador Farré "Chicó"

  • Situació: Carrer de la Font, 1
  • Telèfon: 973 14 24 22

 

 

Cooperatives de primer grau

LA BORGENCA Secció de Crèdit SCCL

També anomenada dels republicans. Sempre ha tingut el molí al mateix lloc, la Cavalleria: als inicis tenia tres premses hidràuliques; des de fa quinze anys usa els processos moderns de centrifugació. Comercialitza l'oli amb el seu propi nom.

LA BORGENCA Secció de Crèdit SCCL

  • Situació: Pg. del Terrall, s/n
  • Telèfon: 973 14 23 95
  • Web: http://www.laborgenca.cat/
  • E-mail: info@laborgenca.cat


Cooperativa Sant Isidre

Anomenada dels carlins. Tenia dues premses hidràuliques. Durant la postguerra es va unir amb l'altra cooperativa perquè tenia les instal·lacions, situades al mig del poble, molt malmeses. La marca de comercialització és Terrall.
(inscrita a la Denominació d'Origen protegida les Garrigues)

Cooperativa Sant Isidre

Ambdues cooperatives es nodreixen de les olives que hi porten els seus socis. Les dues es van fundar a principi de segle, bàsicament, per a la comercialització de l'oli (l'oli era el 60% de la renta agrària fins que als anys cinquanta va iniciar-se la producció a gran escala de fruita dolça).

 

 

Cooperatives de segon grau

Agrolés

És hereva de l'UTECO (Unió Territorial Espanyola de Cooperatives). És una cooperativa oleícola refundada durant els anys vuitanta. És a dir, una cooperativa els socis de la qual no són individus sinó la gran majoria de les cooperatives de la denominació d'origen. Agrolés canalitza el 70% de la comercialització de l'oli de la denominació (per qüestions molt diverses, hi ha cooperatives que no s'hi van voler afegir) i a més, disposa de sulfur propi. L'oli que comercialitza té de nom Germanor i ha estat premiat dos cops amb la medalla d'or: primer, a la Fira Internacional del Camp de Madrid del 1970 i segon a la Fira de l'Exportació, l'any 1983.

Agrolés