La gastronomia de la comarca

La cuina garriguenca ofereix un gran assortiment de plats en què l’oli d’oliva verge extra que s’elabora a la mateixa comarca és el principal protagonista.

Els productes autòctons són els ingredients habituals en la preparació dels plats més representatius de la comarca. Les ametlles, la fruita dolça i la mel són alguns dels aliments que es produeixen a les Garrigues.

Les olives arbequines constitueixen un aperitiu molt apreciat entre els garriguencs i els visitants.

Les Garrigues posseeixen una gastronomia rica i variada, que va des dels típics plats dels pagesos de les Garrigues, com l’olla barrejada, les faves i els caragols bullits amb allioli, fins a la gran varietat d’amanides que es preparen amb l’excel·lent oli que es produeix a la comarca.

La botifarra negra feta a casa, la cansalada amb mongetes o l’escudella són uns altres plats comuns a tots els pobles de les Garrigues, així com els caragols a la llauna, plat típic de la major part de les comarques lleidatanes.

El pa de ronyó també va ser típic a tots els pobles de les Garrigues, encara que avui en dia només s'elabora a les poblacions de les Borges Blanques i Cervià.

La cassola de tros és una tradició gastronòmica popular, i en alguns pobles de la comarca se celebren concursos i festes al voltant d'aquest plat amb un alt grau de participació.

Les orelletes són el dolç típic de la comarca. Fer-les a casa per Festa Major ha estat una tradició que ha arribat fins als nostres dies, i actualment també se’n poden comprar a les fleques.

El Consell Comarcal de les Garrigues organitza, junt amb els restaurants de la comarca, la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que habitualment es realitza cada any al mes de novembre.

Amb la Mostra Gastronòmica de les Garrigues s’aconsegueix fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la nostra comarca així com el sabor tan especial que l´oli d’oliva dóna als nostres plats.

 

Nota: El pa de ronyó també va ser típic a tots els pobles de les Garrigues, encara que avui en dia només s'elabora a les poblacions de les Borges Blanques i Cervià.