L'Ajuntament de les Borges paralitza les obres de construcció d'una línia elèctrica per preservar les Roques Guàrdies

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha paralitzat les obres de construcció d'una línia elèctrica al voltant de les Roques Guàrdies per abastir el Segarra-Garrigues, amb l'objectiu de preservar aquesta zona de protecció arqueològica i lamenta que el Departament d'Infraestructures de la Generalitat i Endesa hagin iniciat les obres sense informar l'Ajuntament de les Borges, en la mesura que la línia elèctrica passa pel terme municipal de la capital garriguenca.

Es tracta d'una obra de subministrament elèctric per la qual s'està duent a terme una línia elèctrica que garanteixi el funcionament del sistema de bombeig del Canal Segarra-Garrigues. En concret, preveu portar l'electricitat a l'estació que està situada a l'alçada de les Borges, per sobre de l'àrea de servei de l'autopista AP-2, a través d'aquesta línia que ve de la subestació elèctrica de Juneda, i que preveu transportar 25 quilovolts.

El consistori borgenc ha lamentat no haver estat informat de les obres ni del traçat que havia de tenir la línia elèctrica, tant per l'impacte visual que suposa, com per l'afectació que pot tenir la seva presència en aquesta zona protegida de les Roques Guàrdies. Per aquest motiu, ha paralitzat les obres en aquest tram a l'espera d'una reunió d'Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) amb Endesa a partir de la qual esperen poder modificar el traçat d'aquest projecte per evitar afectacions a les Roques Guàrdies.

Un error que no té en compte el POUM de les Borges

Si bé el Departament de Cultura és coneixedor del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de les Borges, hi ha algunes de les zones protegides del municipi que no consten al web del Departament. D'aquesta manera, en la mesura que no es va fer la consulta al consistori i el Departament no té actualitzat el web segons el POUM, no s'ha respectat en el traçat de les obres una zona protegida al voltant del jaciment arqueològic que sí que consta al POUM, i l'Ajuntament lamenta que no s'hagi respectat el que marca aquest document aprovat pel Ple del consistori i que marca el desenvolupament urbanístic de la capital garriguenca.

La instal·lació que s'ha paralitzat