Entrada gratuïta a les piscines municipals de les Borges per a col•lectius vulnerables durant els pics de calor

L’Ajuntament recorda que la biblioteca municipal i el Casal Cívic de la Generalitat funcionaran com a refugi climàtic i que hi ha sis fonts d’aigua en funcionament al nucli urbà

 

L’Ajuntament de les Borges Blanques oferirà l’entrada lliure a les piscines municipals per a persones majors de 65 anys, menors de 13 anys acompanyades d’un adult, dones embarassades i persones amb mobilitat reduïda en els dies en què hi hagi una previsió meteorològica de temperatures iguals o superiors als 40ºC. De moment, per tant, la mesura s’aplicaria demà dimarts, a l’espera de l’evolució de la previsió en les pròximes hores.

 

El govern municipal recorda que la biblioteca, al Passeig del Terrall, romandrà oberta de 10 a 14h i el Casal Cívic de la Generalitat, situat a la plaça Europa, de 9h a 21h. Són dos equipaments on poder estar amb temperatura confortable i amb serveis a l’abast i, per tant, funcionar com a refugi climàtic. El consistori també recorda que actualment hi ha sis fonts públiques en funcionament (Passeig del Terrall, Plaça Europa, blocs de la Creueta, parc de la urbanització PP6, Capella i espai Marc Roig Farrús) per poder-se hidratar, tot i que la intenció és treballar per incrementar-ne el nombre durant el mandat. Les dependències de l’Ajuntament també disposaran d’aigua en cas que algun vianant ho necessiti.

 

En els pròxims dies es publicarà una llista de comerços locals que ofereixen servei de comandes a domicili i/o preparació de comandes, per tal de minimitzar les sortides de gent gran que viu sola o té dificultats de mobilitat durant l’episodi de calor.

Finalment, el govern municipal recorda el telèfon 112 d’emergències i fa una crida a seguir els consells de Protecció Civil en aquestes circumstàncies:

 

• hidratar-se sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

• evitar sortir al carrer en les hores de  màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar realitzar-les preferentment en les primeres hores del matí o quan el sol ja declina.

• les persones que treballen a l’aire lliure, cobrir-se el cap amb una gorra i beure més aigua de l’habitual 

• si se surt a fer esport, fer-ho en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• les persones amb malalties cròniques, canalla i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

• si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en indrets com un equipament públic on hi hagi aire condicionat.

• es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

• si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

 

Les Borges Blanques, 17 de juliol de 2023.

Vista general de les piscines de les Borges Blanques