Acte de retirada de la placa del carrer General Güell

 
Aquest dissabte 20 d'abril, a la tarda, ha tingut lloc l'acte de retirada de la placa del General Güell a les Borges Blanques.  
 
L'alcalde de la localitat, Josep Farran, ha destacat la importància d'una renovació del nomenclàtor dels carrers, assenyalant que una part substancial d'aquest nomenclàtor data de l'època de la transició democràtica. Així doncs, cal una revisió en profunditat dels noms des d'una perspectiva de memòria històrica i de gènere. Es remarca la manca de representació femenina en els noms de carrer a les Borges Blanques, una realitat que es pretén abordar en aquest procés de renovació. Pròximament, es posaran les bases d'aquesta iniciativa, marcant l'acte d'avui com a punt de partida.
 
El General Güell va néixer a les Borges Blanques el 1865. Malgrat que durant la Segona República mantingué un paper discret, excepte la seva presidència del Centro Cultural del Ejército y la Armada, en acabar la Guerra Civil espanyola Güell tornà a la primera fila política i militar implicant-se profundament amb la dictadura del general Franco.
 

Fins al març del 2019, la ciutat de Cervera, on es va casar, li dedicava una de les principals artèries de la ciutat, el carrer General Güell, nom del qual fou substituït pel de carrer Guinedilda després d'un procés participatiu.

Les Borges Blanques, tenia aquest petit carrer dedicat a la seva figura. La Comissió Ciutadana de la Memòria Històrica de la població, n'havia demanat el canvi de nom així com diversos grups polítics. Finalment, el gener del 2020 el Ple de l'Ajuntament de les Borges aprovà per unanimitat iniciar un procés participatiu per escollir un nom nou.

Nomencátor Borges