Les Borges Blanques comença la commemoració de l'Any Manel Giné i Freixes

15/05/2024

Deu anys després de la seva mort, s'ha creat una comissió, integrada per diverses entitats i l'Ajuntament, per recordar la seva contribució com a figura clau en la cultura local i comarcal. Les primeres activitats es faran aquest cap de setmana i s'allargaran durant tot l'any, amb l'objectiu de promoure polítiques de memòria històrica 

Ahir es va presentar la Comissió Ciutadana Any Manel Giné i Freixes, que vol commemorar el desè aniversari de la mort de Manel Giné i Freixes, figura clau en la cultura de les Borges Blanques i la comarca de les Garrigues.

L'acte, presidit per l'alcalde les Borges Blanques, Josep Farran, acompanyat de regidors i companys de Manel Giné, va servir com a inauguració oficial de l'Any Manel Giné i per presentar la Comissió Ciutadana que treballa per recordar la seva figura, formada pel Centre Excursionista de les Garrigues, la Revista Terrall, el Centre d'Estudis de les Garrigues, la Biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges Blanques, l'Espai Macià i l'Ajuntament.

L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, va explicar que s'ha creat una comissió mixta perquè, des del consistori, consideren que és la manera idònia pel teixit associatiu borgenc, amb la voluntat de l'Ajuntament de promoure polítiques de memòria històrica, oral i popular. En aquest sentit, Farran va afegir que "aquí a les Borges tenim personatges que han acumulat al llarg de la seva trajectòria motius per a ser recordats, com és el cas del Manel Giné, i d'altres que també van tenir rellevància dins de la memòria popular borgenca, i que treballarem perquè també siguin homenatjats".

Durant aquest any, des del consistori, han creat una agenda d'actes que faran un recorregut per la trajectòria vital de Manel Giné, que tindran a veure amb el seu vessant més humanista. En aquest sentit, està previst que el Correllengua tingui alguna activitat lligada a la seva vida, ja que va treballar com a voluntari per a promoure la defensa de la llengua catalana. També està previst que el pròxim número de la Revista Terrall estigui inclòs en aquesta commemoració.

A més, des del consistori, estan treballant en la creació d'una beca Manel Giné que promogui la investigació en diversos camps on ell va tenir repercussió, com ara l'arxivística, la cultura popular i la defensa de la llengua catalana. Una altra activitat és l'organització d'unes jornades de pensament, ja que Giné va ser un gran humanista que es va deixar atreure per la majoria de les disciplines humanistes com les belles arts, arqueologia, història i filosofia.

Activitats Any Manel Giné i Freixes d'aquest cap de setmana

Per aquest cap de setmana s'han organitzat dues activitats que tenen l'objectiu de donar a conèixer la figura de Manel Giné i de les fites que va aconseguir al llarg de la seva trajectòria.

La primera es farà divendres, 17 de maig, a les 8 del vespre, a la Sala Maria Lois de les Borges Blanques, amb una taula rodona que estarà presentada per Francesc Pané, i que vol recordar el protagonisme que va tenir Manel Giné en la creació de les entitats on va col·laborar. Seguidament, s'obrirà un debat per a tots els assistents, presentat per Josep Maria Solé, on es parlarà de les diferents parts de la seva trajectòria personal i professional. Es farà referència a la seva etapa com a excursionista i es llegiran records de persones que van viure amb ell aquest vessant, també es parlarà sobre la creació i els inicis de la Revista Terrall, vivències que va tenir al Centre Excursionista, es farà la lectura de diferents escrits de Joan Bellmunt i Josep Vallverdú i, finalment, farà una lectura la seva neta.

Durant el desenvolupament de la trobada de divendres també hi haurà un reportatge gràfic on les entitats, familiars i persones particulars explicaran les vivències que van viure al seu costat.

La segona activitat que s'ha preparat es farà el diumenge, i consistirà en una caminada literària als dos Bessons. A les 9 del matí se sortirà de la Plaça Europa, amb cotxes particulars, que es trobaran al Pla del Pepe per pujar caminant als Bessons. Allí es recitaran lectures de capçalera que van servir d'inspiració a Manel Giné, clàssics de la literatura italiana, grega i francesa.

A més d'això, des de la biblioteca borgenca estan preparant una gimcana per donar a conèixer la seva figura als més petits.

D'altra banda, durant l'any, els organitzadors prepararan altres actes paral·lels, que encara no estan definits, que faran un repàs de la seva contribució cultural i el seu impacte en la vida local borgenca.

Biografia Manel Giné i Freixes

Manel Giné i Freixes, nascut a les Borges Blanques (les Garrigues) el 1928. Carter i historiador local de les Borges Blanques. Exercí de mestre de francès en diversos centres com el col·legi Mare de Déu de Montserrat, on feu classes 14 anys, fins al 1979, a l'edifici de l'Escola Catalana del CDR, a l'IES Josep Vallverdú o a l'Escola de Capacitació Agrària. Tots aquests anys de docència i el fet que moltes classes les fes de forma desinteressada li guanyaren l'apel·latiu popular de "monsieur".

De la seva trajectòria cultural destaca la implicació des dels seus orígens en la revista Terrall, amb la qual va col·laborar durant més de 25 anys amb la secció 'Tenim història, parlem d'història', però de la qual també n'era l'alma mater, i també va ser un dels impulsors de la fundació del Centre Excursionista Borges-Garrigues el 1982. S'implicà en el grup fundador del Centre d'Estudis de les Garrigues i presentà diverses ponències en les seves trobades sobre històrica borgenca i garriguenca. Premi Olivera d'Or al Borgenc de l'Any el 1988 i el 2008 per la Revista Terrall. Fou objecte del llibre d'homenatge titulat Manel Giné i Freixes: una trajectòria de generositat.

 

Les Borges Blanques, 15 de maig de 2024.

Any Manel Giné i Freixes