El president Mas fa una crida perquè el país s'impregni de l'esperit de la Fira de l'Oli i les Garrigues a través de la unitat

La 60a Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha acollit aquest dissabte al matí, d'una banda, l'acte d'homenatge per reconèixer la tasca de totes les personalitats del nostre país que han ajudat a créixer el món rural i les Garrigues en tots aquests anys de certamen, i de l'altra, l'acte de proclamació de l'empresari vitivinicultor i enòleg Tomàs Cusiné i la periodista Mireia González com a ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya 2023, i d'agermanament amb la Fira de Sant Ermengol del formatge alturgellenc.

L'homenatge a les personalitats que han ajudat a créixer la Fira ha estat encapçalat pel president Artur Mas, que ha posat en valor la Fira de l'Oli i les Garrigues com un espai de trobada i una manera que les diferents persones vinculades al sector oleícola facin coses en comú. "És l'esperit que hauria de prevaldre a nivell de país", ha dit Mas, qui ha fet una crida perquè la política s'impregni també de l'esperit de les fires, i els diferents partits puguin cooperar per un objectiu comú més gran.

El president Mas també ha parlat de la "paradoxa" de l'oli d'oliva, en referència al fet que es tracta d'un producte cada vegada més apreciat i amb un preu més alt però, en canvi, els productors i les productores que el fan, no es poden guanyar millor la vida. D'aquesta manera, el president Mas ha fet una crida a fer un canvi de plantejament per millorar la situació del sector, a la vegada que ha animat l'organització a superar-se any rere any a través d'aquest producte "de gran qualitat i futur", ha explicat Mas.

Palau explica la transformació de la Fira aquests darrers anys

Per la seva banda, l'alcaldessa borgenca ha agraït la tasca de totes les persones que han fet possible aquests 60 anys de fira, i ha recordat com l'any 2012 l'organització es va proposar transformar el certamen i convertir-lo en la fira oleícola de referència al nostre país. "Han estat anys d'esforç incansable en què hem aconseguit millorar la fira i també sumar valor als meravellosos productes que s'hi donen a conèixer", ha dit Palau.

A l'acte també hi han intervingut l'expresidenta del Parlament i de l'ANC Carme Forcadell, el conseller legítim Josep Rull, el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, i el secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol. En la seva intervenció, Forcadell ha posat la fira com a exemple d'un certamen que "ha sabut lligar la tradició i la modernitat, treballa per arrelar la gent al territori i per combatre el despoblament". En aquest sentit, Forcadell ha explicat que "les tradicions ens donen força i la innovació ens permet avançar com a país i societat", i per això ha fet una crida a la perseverança per continuar fent el millor oli del món.

Per la seva banda, el conseller legítim Josep Rull ha posat en valor la fira com a "element d'autoestima col·lectiva", que és un dels aspectes necessaris per fer progressar el país. Rull ha recordat durant la seva intervenció el fet que la Fira de l'Oli i les Garrigues va ser el primer esdeveniment al que va acudir en tant que conseller de Territori, l'any 2017. Igualment, el conseller legítim ha recordat la seva etapa a la presó i com l'oli garriguenc que li duien el feia sentir com a casa.

Igualment, Enric Dalmau ha agraït la tasca de totes les persones que han ajudat a créixer la fira i, per tant, el sector de l'oli a les Garrigues, ha enviat un missatge d'unitat al sector oleíocola i ha explicat que cal "cooperar i no competir" perquè un dels millors productes del món pugui tenir la continuïtat que mereix. Per la seva banda, Carmel Mòdol ha explicat que els arbres garriguencs tenen unes arrels molt fortes i encara que vinguin mals anys, reneixen i tornen a donar fruits, "igual que el nostre país, que malgrat passar per circumstàncies complicades, es torna a aixecar per dibuixar les eines de futur. L'olivera reneix i Catalunya també persevera", ha dit. L'acte també ha servit per reconèixer la feina de la cinquantena de personalitats catalanes convidades, que en aquests anys han format part de la fira.

Tomàs Cusiné i Mireia González, ambaixadors de l'Oli de Qualitat 2023

La jornada d'aquest dissabte al matí també ha servit per proclamar Ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya l'empresari vitivinicultor i enòleg Tomàs Cusiné i la periodista Mireia González, en un acte que ha servit també per agermanar la Fira de l'Oli i les Garrigues amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell.

Durant l'acte de proclamació dels ambaixadors, Tomàs Cusiné ha explicat que l'oli d'oliva és un producte qualitatiu, de luxe, que afegeix valor a la nostra gastronomia, però ha alertat que, per poder continuar endavant, cal garantir la qualitat i un bon preu per a les persones productores, i comunicar el prestigi que té aquest producte. En aquest sentit, ha encoratjat la gent de les Garrigues a treballar incansablement per fer un producte encara millor, ja que té totes les possibilitats del món, ha dit.

Per la seva banda, la periodista Mireia González ha fet un repàs de la seva trajectòria professional vinculada a les Garrigues i també fora del territori, i ha explicat que l'oli és el producte que més troba a faltar quan viatja. "És retrobar el gust de casa dins d'una ampolla", ha dit. González ha agraït el reconeixement, del qual s'ha compromès a fer bandera, i ha desitjat "llarga vida a l'oli".

Agermanament amb la Fira de Sant Ermengol

A continuació ha tingut lloc l'agermanament amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, que ha estat apadrinat pels ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya 2023 i al qual també han assistit l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, i el vicealcalde Jordi Fàbrega, entre altres. Durant la seva intervenció, Viaplana ha posat en valor l'esperit de cooperació d'ambdues capitals de comarca, a través de productes d'excel·lència com són els formatges del Pirineu i l'oli de les Garrigues.

Per la seva banda, l'alcaldessa Núria Palau ha posat en valor que les Borges i la Seu d'Urgell "som capitals de comarca un grandíssim potencial que han sabut projectar-se al món gràcies als meravellosos productes que s'hi fan". D'aquesta manera, i per a Palau, "així com a les Borges hem de ser capaços d'aprofitar encara més tot el potencial que hi ha darrere d'aquest or verd que és el nostre oli, la Seu d'Urgell també ha de ser capaç de garantir majors oportunitats de futur, riquesa i ocupació a través del seu potencial econòmic, que sense cap mena de dubte han de liderar els meravellosos formatges que elaboreu", ha dit.

Igualment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha posat en valor que la fira permeti any rere any "que ens agermanem entre els productes d'excel·lència de les nostres terres", a la vegada que ha agraït la bona acollida durant la presentació del certamen a la Seu d'Urgell.

Dissabte a la tarda

Entre els actes de dissabte a la tarda, destaca la tertúlia de dones que tindrà lloc sota el títol 'El futur del món rural amb ulls de dona, una mirada femenina al territori', i que comptarà amb la participació de la periodista i subdirectora del Grup Segre Anna Gómez, de la cuinera i propietària de La Cuina de l'Araceli, Araceli García, i de la copropietària d'Oli Cometes de la Pobla de Cérvoles, Neus Costa.

Igualment, la 60a Fira de l'Oli i les Garrigues compta avui amb diferents xoucookings, com el del xef Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou i que compta amb una estrella Michelín, el del copresentador del programa 'Cuines' de TV3, Arnau París o el dels xefs Oriol Ivern i Jordi Morillo, del restaurant Hisop de Barcelona, també amb una estrella Michelín. A la nit, tindrà lloc el Sopar de l'Expositor, així com el Concert de l'Oli, a càrrec de Doctor Prats.

Personalitats convidades a l'acte d'homenatge