Roques Guàrdies i Patrimoni arqueològic

Al terme municipal de les Borges, al sector septentrional de la comarca destaquen també el jaciment i balma de les Roques Guàrdies (directament relacionada amb la Cova dels Moros del Cogul i la Cova de la Vall Major de l'Albi), així com alguns poblats ibèrics situats als turons de la Bassa de la Torra i Sant Jordi.

  • Les restes de pigment d'aquest conjunt foren descobertes per la senyora Anna Alonso el 14 de novembre de 1985 mentre duia a terme diferents treballs de documentació de l'art rupestre d'aquesta comarca.
  • El jaciment ocupa una balma amb la visera enfonsada i fracturada, orientada lleugerament al nord-est.
  • S'hi observen dos tipus d'alteració: una degradació natural provocada per l'alteració del suport i la presència d'organismes vius que podrien acabar afectant les pintures i l''xistència de grafits realitzats amb guix sobre la majoria de les pintures.
  • Aquest tipus de motius es troben pràcticament en tots els abrica on apareixen pintures rupestres no figuratives. Malgrat es relacionen amb l'edat de bronze no existeixen bases sòlides per donar una cronologia més precisa. En aquest cas concret s'ha de tenir en compte el jaciment que es troba a la base de la bauna, de difícil atribució cronològica, que presenta un estrat cendrós i en el que s'han recollit els següents materials: una làmina de secció triangular, esclats de sílex i un gratador frontal. A la mateixa àrea també s'han recollit dos fragments de molí, dos esclats de sílex i un fragment de pissarra i restes humanes, juntament amb ceràmica feta a mà, pissarra i restes òssees d'animals.
 Roques Guàrdies i Patrimoni arqueològic