L'Ermita de Sant Salvador

L'Ermita de Sant Salvador, situada a 3,4 km de les Borges en direcció a Cervià de les Garrigues, és un edifici humil de transició del romànic al gòtic, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular. A l'interior hi ha dos frescs, un dels quals està dedicat als camperols garriguencs. A l'exterior hi ha una pineda amb un berenador, una font i un terreny d'acampada.

  • El temple està construït en dues fases: una part de l'edifici és de l'època final del romànic (ho demostra la nau de base rectangular) i en un principi, devia constituir un edifici singular més petit; i l'altra, de l'època de transició romànic-gòtic (ho demostra l'arc interior de l'edifici) en seria una ampliació. Els dos contraforts són els que serveixen de suport i unió de les dos parts. L'interior del temple és precedit per una imatge del sant i un Sagrat Cor. Cada paret lateral de la capçalera és embellida amb un fresc: en un, una escena de la vida de Jesús i en l'altre, uns camperols i com a fons un paisatge de les Garrigues. Al campanar hi trobem des de l'any 2000 la campana anomenada "Maria Salvadora".
  • A l'interior de l'ermita s'han trobat restes d'algun tipus de culte paleocristià, fet que demostra que aquest espai havia estat un referent litúrgic per als pobladors ilergetes romanitzats. Prop de l'ermita, s'hi ha trobat restes de ceràmica romana i en un dels carreus de pedra d'una de les parets hi és gravat el mot ibèric 'Iltirda' llatinitzat posteriorment en 'Ilerda' (Lleida). Entre les pedres d'un dels murs (algunes amb els senyals dels artesans que les van treballar), cal destacar una peça que correspon probablement a la base d'una columna, fet que indica que els constructors van aprofitar material d'una vil·la romana propera i, possiblement, de la via romana que unia Tarraco amb César Augusta ja que hi passava molt a prop.
  • A escassos metres de l'ermita trobem un forn de pedra seca (típica construcció garriguenca) o cisterna enfonsada que recollia l'aigua per a abeurar el bestiar i ramats; aquesta mostra arquitectònica és original dels segles XIV/XV, gòtica per tant, però fou arranjada a principis dels anys 90.
  • L'entorn de l'edifici és ocupat per una bosquina de pi blanc (Pinus halepensis) al sud i el nord entre la qual s'hi situen alguns bancs i taules que la converteixen en un espai de lleure per a locals i forasters.
  • El cap de setmana més proper al dia 6 d'agost, dia del patró, se celebra anualment l'Aplec que organitza l'Associació d'Amics de Sant Salvador amb el patrocini de l'Ajuntament de la Ciutat; ambdues entitats col·laboren en el manteniment de l'entorn.
  • D'altra banda, des de l'any 2001 l'ermita s'integra en un itinerari de 21'2 km apte per a BTT i senderisme que recorre bona part dels punts més interessants del terme municipal (els Dos pins, els Bessons, els Marquesos i l'ermita de Sant Salvador).
  • En el Ple de l'Ajuntament de la Ciutat de 27 de juny de 2002 es va declarar l'ermita i l'entorn Bé Cultural d'Interès Local.
L'Ermita de Sant Salvador