Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Giró posa en valor el talent garriguenc i encoratja l’emprenedoria a la 60a Fira de l’Oli i les Garrigues

22/01/2023

L’exconseller Jaume Giró ha presidit aquest diumenge el Dia de la Comarca, en el marc de la ha 60a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, on ha posat en valor la feina de les petites i mitjanes empreses de les Garrigues per al teixit productiu de la comarca. L’acte ha servit per fer un reconeixement als empresaris i empresàries de la comarca i per atorgar la 15a edició del premi jove investigador i investigadora de les Garrigues.

D’aquesta manera, el dia de la comarca ha servit per reconèixer, d’una banda, l’empresari Enric Vall, per la seva feina incansable i el seu compromís amb el territori, i de l’altra, l’empresari Jordi Nadal, per la seva immensa tasca al capdavant de Parquets Nadal. Igualment, la jove Aina Céster, veïna de l’Albi, s’ha endut el premi de la primera categoria de la 15a edició del premi jove investigador i investigadora de les Garrigues pel treball ‘El jovent de les Garrigues segueix la Dieta Mediterrània’, destinada a guardonar treballs de batxillerat i cicles formatius, mentre que la categoria 2, per a treballs universitaris, ha quedat deserta.

Durant la seva intervenció, Giró ha posat en valor l’oli d’oliva i el treball i l’esforç de tots els qui el fan possible a través de les seves ganes d’emprendre, ja que, segons ha dit, això és precisament el que conforma el marc cultural i la manera de ser d’un país. Giró ha parlat de la faceta més emprenedora del president Macià, i ha explicat que, igual que ho fan els empresaris garriguencs guardonats, Macià va apostar per la innovació, i va ser el primer enginyer que va aconseguir portar a Catalunya el formigó armat, un element decisiu per a la construcció. Giró també ha tingut unes paraules per a l’alumna guardonada, i l’ha encoratjat a fer recerca i aportar talent al territori. Igualment, Giró ha reivindicat la necessitat que hi hagi més facilitats per a les persones empresàries i emprenedores, menys burocràcia i unes taxes i uns impostos justos i competitius.

La innovació i la tradició de les empreses garriguenques, la clau de l’èxit
Per la seva banda, l’alcaldessa borgenca, Núria Palau, ha reivindicat l’orgull de ser de les Garrigues i ha donat l’enhorabona a les dues empreses guardonades, “que són l’exemple que l’aposta ferma i decidida per portar a la pràctica allò que volem, la valentia per innovar i una arrelada tradició que és la base de tot el que som i el que fem, són sens dubte les claus de l’èxit”, ha explicat Palau. Igualment, l’alcaldessa borgenca ha tingut unes paraules d’agraïment per la guanyadora del concurs de joves investigadors i investigadores, i ha explicat que “la tasca d’aquests joves emprenedors i emprenedores que s’estan gestant a la nostra comarca, que ja estan fent grans coses per les Garrigues i que de ben segur que amb el seu esperit investigador faran que puguem explotar tot aquest potencial que encara podem oferir”, ha conclòs.

Igualment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha destacat “les grans fortaleses, els reptes i oportunitats que té la comarca, i que gràcies a l’esforç, el treball i la constància, poden portar-nos molt lluny”, ha dit.

Els empresaris que porten les Garrigues al món
Durant la seva intervenció, l’empresari Enric Vall ha qualificat el reconeixement com “una muntanya d’afecte i estima per part de la comarca”. Vall ha posat de manifest la importància del relleu generacional i ha explicat que tres dels seus quatre fills treballen a l’empresa Envelats Vall, amb la qual cosa la seva continuïtat està garantida. Igualment, Vall ha fet una crida perquè es desencalli el més aviat possible el sòl industrial borgenc, per tal que les empreses del territori puguin continuar creixent.

Per la seva banda, l’empresari Jordi Nadal, al capdavant de Parquets Nadal, ha explicat que ha estat “un orgull portar el nom d’Arbeca i de les Garrigues a tota Europa” i ha parlat de la seva trajectòria professional. Igualment, Nadal ha volgut posar en valor la qualitat oleícola de les Garrigues i ha explicat que sempre regala oli del territori als seus clients i proveïdors.

Igualment, Aina Céster, la jove guardonada en la 15a edició del premi jove investigador i investigadora de les Garrigues, ha donat les gràcies a la seva família pel suport, i a l’organització per fer-lo possible. Céster ha donat a conèixer el seu treball, que és un estudi estadístic per determinar en consum d’aliments vinculats a la dieta mediterrània per part de la població adolescent de les Garrigues.

Altres actes de diumenge
El certamen ha ofert aquest matí xoucookings a càrrec els Germans Torres, del restaurant Cocina Hermanos Torres, amb tres estrelles Michelin, i el xef Joseba Cruz, del restaurant Le Clandestin. Igualment, aquest matí s’ha celebrat la XX Cursa de l’Oli, que ha reunit 500 atletes amb dos recorreguts diferents. En la cursa de 5 quilòmetres, s’han proclamat guanyadors Jordi Camats i Laura Pallejà, mentre que la cursa de 10 quilòmetres ha guardonat els participants Roc Bellostas i Eva Ledesma. Igualment, ha tingut lloc la Festa dels Tres Tombs pels carrers de la capital garriguenca, entre altres activitats destacades d’aquest divendres de clausura.

A la tarda, la Fira acollirà un acte de clausura que servirà per fer homenatge a totes les persones que han estat indispensables per fer la Fira aquests 60 anys, i entre les quals es reconeixerà la tasca dels expositors i expositores i dels equips que històricament han fet fira. També hi haurà xoucookings del xef Xixo Castaño, del restaurant Malena de Gimenells, amb una estrella Michelin i del xef Xavier Benet, del restaurant Hostal Benet de les Borges.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

El dia de la Comarca, presidit per Jaume Giró

El xoucooking dels Germans Torres

La Festa dels Tres Tombs

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70