Secció actual:
Visita les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Visita les Borges > Descobreix les Borges > Llocs d'interès

Llocs d'interès

Castellots

Castellots era un poble que hi havia més o menys on actualment hi ha la Floresta i del qual únicament en resten algunes ruïnes. El seu terme estava dividit en dues partides, una que s'anomenava part "Condal" i l'altra part "Real".

  • El nom actual de la Floresta és molt contemporani, del segle XIX, fins llavors hom conegué el lloc per Castellots, topònim que fa pensar en un origen romà.
  • El cert és que el nom de Castellots apareix els darrers anys de la denominació àrab, quan el lloc era un bastió del regne almoràvid de Lleida enfront del de Siurana (1149).
  • El poble formaria després de la reconquesta cristiana dues entitats de propietaris, les anomenades part Reial i part Comtal, aquestes dues parts dins un sol nucli urbà. La part repoblada el 1170 pertocà a la casa de Cardona i la part que s'havi reservat al rei Alfons I fou afegida pel seu fill Pere I, al terme de les Borges.
  • Les dues parts de Castellots continuarien pagant delmes a la Seu de Lleida, en una transacció entre Pere III i la casa de Cardona. Així la part Comtal passà als Cornell d'Arbeca el 1340 i més tard, el 1376 a Jaume Roger del Pallars, les armes del qual encara són visibles al castell.
  • Diferents pleits i lluites hi hagué entre la part comtal i la reial, des que era dels Sanaüja 1340, senyors de les Borges, fins el comte de Cardona 1462-1472. El conflicte es passificà amb una concòrdia el 1481.
  • Els Ducs de Cardona, l'any 1569 senyors de la part comtal i del castell feren importants reformes a l'edifici, el qual el convertirien en palau d'esbarjo, els Ducs que també posseïen el castell d'Arbeca preferiren el de la part comtal per a l'estiu i per la caça, és aleshores que comença a esmentar-se el topònim de la Floresta.
  • La zona queda despoblada el 1646 amb motiu de la guerra dels Segadors. El 1814, ja fora els Francesos, els vilatans demanaren convertir-se en Ajuntament, però el corregidor de Lleida no els ho concedeix i el poble fou agregat al de les Borges, és a dir, la part comtal, ja que la reial no s'havia separat mai de les Borges.
  • El 21 de novembre de 1836, al Diputació de Lleida a la separació de les Borges, amb el nom de la Floresta, les actes usen el nom desde 1837.
  • Actualment el poble de Castellots és un conjunt de runes poc identificables al seu passat com a vila important. En estudis recent s'han trobat fragments de ceràmica blava Catalana dels segles XVII-XVIII i una petita gerra de terrissa envernissada del segle XVIII.

Altres llocs d'interès

Ajuntament de les Borges Blanques
Facebook Twitter Instagram

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70