Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les Borges celebra una històrica 35a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs amb la participació d’una norantena de colles

02/09/2017

Les Borges Blanques, en el marc de la Festa Major 2017, ha celebrat aquest dissabte 2 de setembre una històrica i multitudinària edició de la reconeguda Trobada de Grallers, Gegants i Correfocs que enguany ha commemorat el seu 35è aniversari i que ha comptat amb la participació d’una norantena de colles geganteres i 180 gegants vinguts d’arreu de Catalunya.

La Trobada, que s’ha anunciat a través del repic de campanes tradicional, ha començat amb la plantada de gegants al carrer Carrasco i Formiguera i ha seguit el mateix recorregut que l’edició passada conduint així les colles fins a la plaça porxada de la capital de les Garrigues.

Els milers de persones que han volgut participar en aquesta gran festivitat aquest any, com a novetat, han pogut gaudir amb la dinamització que ha dut a terme la Cremallera Teatre, que ha donat un toc humorístic sense marxar de la tradició i ha dirigit el ball final que han interpretat de forma conjunta tots els portadors.

Una altra de les novetats d’enguany ha estat la recuperació de la tradició de mullar aquells que ho desitgen abans d’entrar al correfoc, acte que s’ha anomenat La Remullada i ha tingut lloc al carrer de la Bassa.

Al seu torn, el Senyor Postureig Lleida, encarregat d’anunciar el pregó de la Festa Major ha sortit al balcó del Centre Cívic des d’on, acompanyat per diferents autoritats del consistori, s’ha dirigit als assistents per recordar petites costums borgenques amb un toc d’humor i repetint la frase “Visca les Borges, visca Ponent i visca Catalunya” molt aclamada pel públic.

Lliurament de premis Olivera d’Or

Prèviament, a partir de les 18 hores al Centre Cívic, ha tingut lloc el lliurament dels premis “Olivera d’Or” al borgenc de l’any, Joan Botam, i al Garriguenc de l’any 2016, Ramon Miró.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, que ha donat la benvinguda als assistents ha volgut constatar que “el nivell de les candidatures presentades aquest any ha estat molt elevat“ i, seguidament, ha “elogiat les persones que treballen en pro de la cohesió social i la qualitat de vida”. Mir, també ha volgut remarcar que “Catalunya és terra d’acollida i superació”.

Joan Botam i Casals, conegut com a Pare Botam ha rebut el guardó, ja que és considerat un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya, defensor de la religió com a font de pau i de diàleg, un dels protagonistes de la “Caputxinada” de 1966, i reconegut amb la Creu de Sant Jordi l’any 2010.

Durant l’acte el Pare Botam, que s’ha mostrat molt agraït, ha afirmat que “que el meu poble em reconegui que sóc, un borgenc, em fa molt feliç, em recorda les arrels del meu ser i de la meva projecció pública”. Botam en el seu parlament ha volgut destacar “la riquesa de la diversitat i la necessitat d’escoltar als altres”.

Al seu torn, el garriguenc de l’any 2016, Ramon Giró ha estat definit pel President del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, com “un referent per la feina feta amb valors com l’esforç, l’empatia i l’altruisme”. Giró que ha estat impulsor de l’aula d’extensió universitària de les Garrigues i membre del Centre d’Estudis de les Garrigues, entre molts altres mèrits, ha volgut “compartir el premi amb tots aquells que treballen desinteressadament pel poble i la Comarca” a la vegada que ha constatat que “seguirà treballant per la cultura de les Garrigues”.

Finalment, la Directora General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Velasco, ha estat l’encarregada de tancar l’acte i ha volgut posar de manifest que “aquests premis van més enllà d’honorar a dues persones que han fet una gran tasca per als altres, dues persones que ho donen tot utilitzant el seu temps lliure altruistament” i ha remarcat la importància de “tenir més gent així perquè els valors dels catalans són i han de seguir sent aquests”.

Entre altres actes, la vetllada acabarà amb un gran concert de Sopa de Cabra en el que també actuaran els grups Enzel i The Pink Goats.

Actes de diumenge

Diumenge seguiran els actes de Festa Major entre els quals hi haurà la cercavila de la banda de cornetes i tambors de les Borges, l’actuació infantil amb l’obra Safari, el concurs de sardanes amb la cobla Ciutat Solsona, els Ornis, l’actuació de l’orquestra Pasarela, l’electronic sunset, l’obra Càsting de la mà de La Cremallera Teatre i les actuacions musicals de La Iaia, La Secreta i DJ OGT.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

Lliurament dels premis Olivera d'Or i Borgenc de l'any.

Les Borges celebra la 35a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70